Bæredygtig anvendelse af det åbne land

Bæredygtig anvendelse af det åbne land
Projektansvarlig

Formålet med projektet er at demonstrere og formidle viden til den enkelte landmand om mulighederne for at øge samspil og synergi mellem produktion, forvaltning af landskab, natur mv. for herigennem at opnå en bedre udnyttelse af arealerne. Endvidere er formålet at udbrede kendskabet til produktionssammenhænge og forudsætninger i landbruget, så denne viden kan bringes i anvendelse som udgangspunkt for bæredygtige løsninger og diskussionen herom. Målgruppen for projektet er først og fremmest landmænd, men rådgivere, myndigheder og andre interessenter i det åbne land vil også blive inddraget.  

Projektet vil beskrive potentialer for at optimere indbyrdes sammenhænge og synergier mellem stald og mark samt indbyrdes mellem arealerne i en fremtidig markdrift. Projektet vil overordnet indeholde:

  • Eksempler på samspil mellem forskellige indsatser, der kan skabe merværdi (miljø, klima, natur, landskab mv.)
  • Synliggørelse af potentiale for at optimere anvendelsen af arealerne i et samspil mellem flere bedrifter, f.eks. samarbejde mellem kvægproducent og planteavler
  • Formidling af potentialer, eksisterende viden og konkrete eksempler inden for temaet

Projektet vil sikre vidensdeling og erfaringsudveksling om optimal udnyttelse og bæredygtig anvendelse af det åbne land. Landmanden kan være på forkant med udviklingen, bidrage med forslag til løsninger og dermed være med til at sætte dagsorden for en fremtidssikker og bæredygtig produktion og anvendelse af det åbne land.  

Effekten vil være, at de komplekse temaer og muligheder, der er i relation til produktion og forvaltning af naturarealer, vådområder mv., bringes i spil og kan bidrage til en mere nuanceret dialog om det åbne lands udvikling og anvendelse og på sigt bl.a. sikre landmanden fortsat råderet over både sårbare og robuste arealer.

Natur-, miljø- og landskabsplan for Kysinggård ved Norsminde

Mange landmænd står over for en række udfordringer inden for natur, miljø og landskab f.eks. ift. Natura 2000, vandplaner og nye opgaver under planloven. En natur-, miljø-, og landskabsplan giver landmanden en række brugbare løsninger koblet i én plan.

Bæredygtige løsninger på bedriftsniveau

Her gives et overblik over væsentlige bæredygtige tiltag, som enten kan integreres i produktionsbygningerne eller i de nære omgivelser.


Kom frit frem med visionerne for landområderne

Vi vil få mere kvalificeret planlægning i det åbne land, hvis kommuner og landbrug får større kendskab til hinandens visioner og går i dialog om, hvordan der kan skabes bæredygtige løsninger i landdistrikterne.

Transport og logistik ved landbrugsproduktion set i forhold til områdeplanlægning

Optimale transportforhold og logistik er en vigtig del af moderne landbrugsdrift, hvad enten der er tale om kvæg, svin eller planteavl. Dette videnblad kommer med anbefalinger til, hvordan man kan optimere landbrugets transport ift. områdeplanlægning.

Videnblad: Optimér den interne transport på markveje og øg naturkvaliteten

Det er muligt på bæredygtig vis at optimere den interne transport mellem bedriftens ejendomme og markarealer og samtidig forbedre naturarealerne langs med markvejene.

Invitation til konference

Deltagelse i konferencen Landmanden som Vandforvalter den 17. juni 2014.

Artikel: Landbrug åbner nye veje i lokalområdet

Eksempel på hvordan virksomheds­landbruget Kauergaard, beliggende i det midtjyske ved Thorning, kan gavne både produktionen og sine omgivelser ved at anlægge nye markveje.

Vejledning til natur-, miljø- og landskabsplaner

Vejledningen kan skabe et godt afsæt for udarbejdelse af natur-, miljø- og landskabsplaner, så synergi mellem forskellige indsatser og projekter i det åbne land sikres bedst muligt.

Møde - videndeling og erfaringsudveksling vedr. NML-plan koncept

Notater fra møde den 19. juni 2014 hos Landbo Limfjorden.